Περιγραφή εικόνας

Υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνώv

Σπύρος Ι. Βρεττός  

Ο Σπύρος Βρεττός, του Γιάννη και της Καίτης Βρεττού, το γένος Κατάρα, γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1976 στις Αχαρνές.

Τελείωσε τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 1ο Λύκειο Αχαρνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ταυτόχρονα αποφοίτησε από την σχολή Constantinou Computer Studies ως προγραμματιστής Η/Υ. Από το 2000 έως το 2012 εργάσθηκε ως πετυχημένος Καθηγητής Φυσικής και Πληροφορικής σε γνωστά Φροντιστήρια των Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Ιλίου και Πετρουπόλεως, ενώ το 2013 ιδρύει ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτήρια μέσης εκπαίδευσης στο Κεντρικό Μενίδι, το φροντιστήριο «ΑΛΜΑ», όπου συνεχίζει και διδάσκει ο ίδιος ανεξάρτητα από την ενασχόλησή του με τα κοινά.

Επιπροσθέτως έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, έχει πραγματοποιήσει μελέτη για το Βόρειο Σέλλας και έχει κατασκευάσει το πρόγραμμα Aurora, το οποίο χρησιμοποιείται από επιστημονικά κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Έχει συνεργασθεί με καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου του, όπως την Επ. Καθηγήτρια, κα Πρέκα – Παπαδήμα Παναγιώτα, του τομέα Αστροφυσικής – Αστρονομίας-Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Δρ. Λυριτζή Ιωάννη, Καθηγητή Αρχαιομετρίας του Τμήματος Μεσογειακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και τον Δρ. Πετρόπουλο Βασίλειο, Διευθυντή του Κέντρου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Έχει κάνει παρουσίαση μελέτης σε Πανελλήνιο και σε Παγκόσμιο Συνέδριο Αστρονόμων και έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα, παγκοσμίου φήμης, επιστημονικά Περιοδικά, όπως Astrophysics and Space Science και Journal of Geophysical Research

Καλούμε τους δημότες του τόπου να συμπορευθούν μαζί μας, ώστε με διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας, να δοθούν λύσεις στα καίρια προβλήματα του τόπου.

Image description

Με την παραίτησή του από την θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον Δήμαρχο και τους στενούς συνεργάτες του. Είναι ίσως η πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία των Αχαρνών που παραιτείται από μία τόσο σημαντική θέση Δημοτικός Σύμβουλος και συμπαρασύρει μαζί του άλλους πέντε συναδέλφους του. Ο λόγος για τον ιδιαίτερα δραστήριο μέχρι την παραίτησή του, Σπύρο Βρεττό. Οι μυημένοι στα πολιτικά πράγματα, ωστόσο, τονίζουν πως δεν «πείραξε» τόσο η παραίτηση και η ταυτόχρονη ανεξαρτητοποίησή του, αλλά η ανακοίνωσή του πως στις ερχόμενες εκλογές θα κατέβει διεκδικώντας το χρίσμα του Δημάρχου Αχαρνών. 

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Ο Σπύρος Βρεττός έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 με τον συνδυασμό «Για την πόλη μας» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Σωτήρη Ντούρο και ήλθε τρίτος σε σταυρούς.

Στη πρώτη δημαρχιακή διετία διετέλεσε Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου ανέλαβε το δύσκολο έργο της οργάνωσης και διοίκησης ενός νέου Νομικού Προσώπου, με ιδιόμορφο χαρακτήρα, και ξένο μέχρι τότε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρόλες τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, κατάφερε να φέρει επιτυχημένα εις πέρας το δύσκολο έργο του.

Τον Ιανουάριο του 2013 ορίζετε Αντιδήμαρχος Οικονομικών όπου παρέμεινε για δέκα μήνες , ξεχωρίζοντας για τις διοικητικές του ικανότητες, την δημοκρατικότητα και την σεμνότητα που τον διακρίνουν, αλλά και επιτυγχάνοντας σημαντικά έργα για το Δήμο και τους Δημότες Αχαρνών, όπως την υπαγωγή του Δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών (από το οποίο ο Δήμος είχε αρχικά απορριφθεί) και την επιχορήγηση του με το ποσό των 23 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από όπου κι αν προέρχονται (αποζημιώσεις οικοπέδων, προμηθευτές κλπ). Παράλληλα διεκδικεί από το Υπουργείο Εσωτερικών 16 εκατ. για απέραστες στην οικονομική υπηρεσία ληξιπρόθεσμες υποθέσεις αποζημιώσεων (τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων μέχρι τέλος του 2011) και επιτυγχάνει την έγκριση της χρηματοδότησης.

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 υποβάλει την παραίτηση του από τη θέση του Αντιδημάρχου, παραμένει ανεξάρτητος στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Μέχρι σήμερα ο Σπύρος Βρεττός δεν έχε μιλήσει δημόσια μετά την επίσημη παραίτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε έχει απαντήσει σε όλα όσα λέγονται. Για πρώτη φορά μετά τον σάλο που ξέσπασε ο Σπύρος Βρεττός ανοίγει τα χαρτιά του και απαντά αποκλειστικά στο ΑΧΑΡΝΟΡΑΜΑ σε ερωτήματα όπως τι τον έκανε να φύγει από την παράταξη Ντούρου και να δημιουργήσει εκ του μηδενός κάτι νέο, γιατί αποφάσισε να το κάνει τώρα, γιατί με αυτό τον τρόπο, τι κρύβεται πίσω από την παράταξη του…

«Έχοντας πλήρη επίγνωση των πολιτικών ανατροπών που επέφερε η απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την παράταξη για την πόλη μας του Σωτήρη Ντούρου, αισθανόμαστε την ανάγκη να γνωστοποιήσουμε τους λόγους της αποχώρησής μας.

Όταν, μετά την εκλογή μας, μας ανατέθηκε η βαριά ευθύνη της διοίκησης αυτού του τόπου, μας δόθηκε η εντύπωση μέσα από το βαρύγδουπο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης, ότι η παρουσία μας θα είναι ενεργή και ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε μέρος όλων των αποφάσεων και των πολιτικών εξελίξεων ή ακόμα καλύτερα ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να δουλέψουμε γι’ αυτές. Όχι μόνο κάτι τέτοιο δε συνέβη αλλά παρά το γεγονός ότι ήμασταν συνεχώς στη διάθεση του δημάρχου, είδαμε τελικά ότι ποτέ δεν έγινε συλλογική δουλειά, αφού η διοίκηση του δήμου ασκήθηκε μέσα από μια κλειστή ομάδα λίγων ατόμων με παντελή έλλειψη λειτουργίας ξεχωριστών θεσμικών οργάνων.

Γίναμε μάρτυρες μιας πολιτικής που πραγματοποίησε μια σειρά από ανούσια και ασύμφορα έργα χωρίς ποτέ να μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε τη γνώμη μας για την έλλειψη πρακτικότητας των ελάχιστων αυτών, νέων έργων. Επιπλέον δεν μπορέσαμε ποτέ, γιατί ποτέ δεν ακούστηκε η φωνή μας, να υλοποιήσουμε έργα για θέματα που καίνε τους πολίτες των Αχαρνών. Όπως το να γίνουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που να βοηθούν στην ουσία την αποσυμπίεση της πόλης και όχι να αποσυντονίζουν τους οδηγούς «τιμωρώντας» τους, να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, να δοθεί λύση στο πρόβλημα του νεκροταφείου, να γίνουν αποτελεσματικότερα αντιπλημμυρικά έργα, να δημιουργηθεί ένα πάρκο για τους Δημότες κ.α.. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης για αποφάσεις που παίρνονταν για μας (τους Δημότες) χωρίς εμάς, μας δημιούργησαν την εντύπωση μιας παράταξης αποκομμένης από το παλμό της κοινωνίας, ανίκανης να σταθεί στο ύψος των πολιτικών περιστάσεων. Αισθανθήκαμε υπόλογοι στα μάτια των πολιτών αφού δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να δικαιολογήσουμε την παρουσία μας και να δικαιώσουμε την επιλογή τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Τώρα λοιπόν που οι συνθήκες ωρίμασαν αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Και αυτό γιατί είχαμε μόνο δυο επιλογές ή να παραιτηθούμε και να αποσυρθούμε τελείως ή να ανασυγκροτηθούμε, να μάθουμε από τα λάθη μας και με νέες ιδέες από νέους ανθρώπους να κάνουμε το επόμενο ανατρεπτικό βήμα. Αποχωρήσαμε για λόγους συνείδησης και αξιοπρέπειας αλλά κυρίως για να περάσουμε από την εποχή της αδράνειας στην εποχή της πολιτικής δημιουργία»

Για ποιο λόγο αποφάσισε αυτός και οι συνάδελφοι του να φύγουν τώρα:

«Πολύ σύντομα διαπιστώσαμε ότι η διοίκηση λειτουργούσε μέσα από μια κλειστή ομάδα ανθρώπων και δεν ήταν συλλογική. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η έλλειψη αλληλοενημέρωσης, η ανυπαρξία απαραίτητου και στοιχειώδους συντονισμού, η έλλειψη συναποφάσεων & προγραμματισμού υπήρξαν εξ αρχής προβλήματα που απαξίωναν καθημερινά τον Θεσμό αλλά και τον κόπο όσων από μας δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστούμε τιμώντας τον λόγο που είχαμε δώσει στους συνδημότες μας. Όσοι από εμάς δραστηριοποιηθήκαμε εργαστήκαμε χωρίς καμιά στήριξη από την στενή ομάδα της διοίκησης του δήμου στην οποία ουδόλως συμμετείχαμε.

Αυτό που επίσης προκάλεσε έκπληξη είναι ο τρόπος με τον οποίο έφυγαν οι πέντε Σύμβουλοι. Ο κ. Βρεττός απάντησε σε αυτό το ερώτημα με ένα επίσης ερώτημα «Επιλέξαμε το ανώτατο Θεσμικό Όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από το οποίο γνωστοποιήσαμε την αμετάκλητη απόφασή μας χωρίς τον κίνδυνο χάλκευσής της. Εξ άλλου σε ποιο παραταξιακό όργανο να απευθυνθούμε;».

Αρκετοί αναρωτιούνται, γιατί να ψηφίσει κάποιος την υπό σύσταση νέα παράταξη και όχι κάποια άλλη;

«Γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ και πολιτικά «ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ» να «εξοφλήσουμε» ούτε κομματικές εντολές να φέρουμε σε πέρας. Είμαστε «μη επαγγελματίες πολιτικοί» και ζούμε από τα επαγγέλματα και τις δουλειές μας. Έτσι λοιπόν ξέρουμε από πρώτο χέρι, τις αγωνίες και τα προβλήματα των συνδημοτών μας» δήλωσε ο κ. Βρεττός, ενώ στην ερώτηση ποιοι κρύβονται πίσω από την υπό σύσταση παράταξη είπε:

«Προφανώς δεν αναφέρεστε σε ονόματα αλλά στις Αρχές που μας διέπουν. Αυτές θα τις αναζητήσετε στην Ιδρυτική μας διακήρυξη, την οποια θα ανακοινώσουμε σύντομα. Να είστε βέβαιοι ότι η Παράταξή μας θεμελιώνεται σε βάσεις και Αρχές στέρεες και διαχρονικές που θα εφαρμοστούν προς όφελος όλων, ανεξαιρέτως, των δημοτών αυτής της πόλης»

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε για τα καλά. Οι αποχωρήσεις μπορεί να προκάλεσαν σε κάποιους πονοκέφαλο, ωστόσο, ταυτόχρονα κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να ανακατέψουν την πολιτική τράπουλα…

Τα χρόνια προβλήματα της πόλης μας, μεγεθυμένα και οξυμένα λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να είναι δίπλα στους δημότες, τους οποίους η κρίση οδηγεί σε αδιέξοδα.

Image description

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Ως δημότες της πόλης των Αχαρνών
Ως ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες
Ως άνθρωποι που αγωνιούμε για το μέλλον της πόλης μας σε μια πόλη που η φωνή του δημότη δεν ακούγεται
.αναλαμβάνουμε σήμερα την ευθύνη δημιουργίας της δημοτικής παράταξης «ΑχαρΝέων Ελπίδα».
Ως μη «επαγγελματίες πολιτικοί» αισθανόμαστε την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας τον σημερινό και χθεσινό τρόπο διοίκησης ο οποίος στηρίζεται σε ιδεολογικά στερεότυπα και πολιτικά γραμμάτια του παλαιοκομματικού παρελθόντος.

Διαφωνούμε ριζικά με τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων δημοτικών ηγεσιών ο οποίος μέχρι σήμερα γίνεται μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς με παντελή απουσία της τοπικής κοινωνίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ομάδων ανθρώπων οι οποίοι αλληλο-συγκαλύπτονται, νέμονται την δημοτική εξουσία, έστω κι αν ψευδώς δηλώνουν κομματικά ανεξάρτητοι.
Ο τρόπος αυτός της δημοτικής διοίκησης δεν υπηρετεί τις αρχές της Ισότητας, Ισονομίας και Ισοπολιτείας καταργώντας την Αξιοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη και κρατά το δημότη στο περιθώριο, καθιστώντας τον όμηρο της εκάστοτε δημοτικής αρχής μέσω ρουσφετολογικών δεσμεύσεων. Το σύστημα αυτό διαχρονικά υποβαθμίζει την πεμπτουσία του ρόλου των Θεσμικών Οργάνων και τους εκλεγμένους από τη κοινωνία εκπροσώπους της. Θέτει δε τους πραγματικά υπεύθυνους, σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας.
Επιπλέον αμφισβητούμε το ρόλο του δημάρχου-αυθέντη που διαχρονικά συμβάλλει στον αυταρχικό και αδιαφανή τρόπο διοίκησης.
Τα χρόνια προβλήματα της πόλης μας, μεγεθυμένα και οξυμένα λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να είναι δίπλα στους δημότες, τους οποίους η κρίση οδηγεί σε αδιέξοδα.
Καλούμε τους δημότες του τόπου να συμπορευθούν μαζί μας, ώστε με διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας, να δοθούν λύσεις στα καίρια προβλήματα του τόπου.
Η παράταξη «ΑχαρΝέωνΕλπίδα» επιδιώκει την συμμετοχή όλων των δημοτών προκειμένου:
-να αντιστρέψουμε /αλλάξουμε τον μέχρι τώρα απαράδεκτο τρόπο διοίκησης.
-να αναλάβουμε πλήρη δράση για να υλοποιήσουμε όσα οι δημότες και η πόλη δικαιούνται
Οι εποχές δεν συγχωρούν καμία καθυστέρηση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ, ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ!
Ώρα για δράση, ώρα για Ελπίδα ……

Για την παράταξη

                                                        Υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών

Σπύρος Ι. Βρεττός


Περιγραφή εικόνας

You may also like...